't Huidevettershuis

2016
Brugge

Het betreft de restauratie van de volledige buitenschil van het Huidevettershuis.

Hierbij werden de parementstenen en witsteen zacht gereinigd om de patine niet te schaden.  Zachte en/of gebarsten stenen werden vervangen, schouwbekroningen werden hersteld.

Alle lood, zink en de volledige dakbedekking werd vernieuwd.  Thv de aansluiting van de tegelpannen daken tegen de topgevels werd de bestaande afdekking met halve tegelpan hernomen om het oorspronkelijke beeld te behouden.

Witstenen nokken werden gereinigd en terug geplaatst op de oorspronkelijke manier.

Op vraag van de bouwheer werd de windvaan op de toren gereconstrueerd.  Het model werd bepaald via fotografisch onderzoek in het archief.

Het buitenschrijnwerk en de dakkapellen aan de zijde van de Reien bleken in een slechtere staat en werden volledig vernieuwd naar bestaand model.  Aan de zijde van het Huidenvettersplein voldeed herstel.

Alle glas in lood werd gerestaureerd met de bestaande beglazing.

Via fotografisch onderzoek kon ook aangetoond worden dat de originele kleur aan de zijde van de Reien reeds heel lang groen was, terwijl de zijde van het Huidenvettersplein bruin is.  Deze kleuren werden dan ook hernomen.