MOH (Museum of history)

2012
Brugge

Het betreft een neogotisch L-vormig hoekpand (gebouwd tussen 1910 en 1914) met 3 bouwlagen rond een binnenplaats.  De gevel aan de marktzijde heeft een doorrit en een galerij die loopt over twee bouwlagen.  Het pand werd oorspronkelijk ontworpen als ambtswoning van de gouverneur maar werd van meet af aan ingevuld met een administratieve functie.  Het interieur werd heringericht als museum.  Gezien het oorspronkelijk interieur reeds plaats had gemaakt voor kantoren zonder waardevolle eigenschappen vormde dit voor de huidige verbouwing tot museum met horeca-shop geen obstakel.  De centrale trap bleef behouden.  Alle andere trappen werden weggebroken en vervangen door 2 nieuwe evacuatietrappen.  Om alle verdiepingen met eenzelfde (rolstoeltoegankelijke) lift te kunnen bedienen werd deze ingeplant aanpalend aan de doorrit.  In het interieur werden verder de nodige pleisterwerken, schilderwerken, verlaagde plafonds, vloeren en technieken uitgevoerd.  Ter hoogte van de galerij op de eerste verdieping werd, in samenspraak met Onroerend Erfgoed, een doorbreking gemaakt zodat men vanuit de horeca-shop naar het terras kan. Architectenbureau Dugardyn stond in voor de coördinatie van de werken.  De scenografie werd uitgewerkt door Klostermann, studie technieken door BH Engineering.