Appartementen 'De Zwane'

2011
Brugge

Het breedhuis “De Zwane” is een diep perceel, die de Vlamingstraat verbindt met de Kraanrei.  Het heeft 5 traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak.  De verbouwde laatmiddeleeuwse schermgevel heeft een grotendeels 18° eeuws uitzicht.  In 1987 werd er een bankkantoor met burelen door architect Stéphane Beel ingericht.

Het voormalige bankgebouw Spaarkrediet werd nu omgevormd tot een vastgoedkantoor en 2 private appartementen.  

De problematiek van deze verbouwing lag hem vooral in de toegankelijkheid tot de hogere woonverdiepen.
Een open ruimte aan een grotendeels verdwenen brandstraatje werd hier gebruikt om er de verticale circulatie (trap en lift) in onder te brengen.
De twee duplexappartementen nemen op het tweede verdiep elk de helft van deze verdieping voor hun respectievelijke slaapkamers met sanitair.  Op de overige verdiepen ( eerste en zolder) bevinden zich telkens de leefruimtes van de 2 appartementen.

Beide appartementen hebben elk een afzonderlijk dakterras met verschillend uitzicht op de oude binnenstad.

Het kantoor werd in samenspraak met Buro I ingericht met respect voor oudere architectuurinvullingen.