Hardy

2009
Brugge
Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn Hardy - architectdugardyn

De bouwheer wenste ‘de heester’ te herstellen die reeds jaren leegstond en verkommerde.  Na herstelling zou deze dienst doen als B&B woning.  Aan de Vlaamse Gemeenschap werd subsidie aangevraagd en verkregen.

De restauratie behelsde zowel de gevels, daken en het interieur.  Deze is zeer rijk versierd in Lodewijk XV stijl en werd hersteld en heropgefrist met maximaal behoud van het originele materiaal.  Daarom is er een voorafgaandelijk kleuronderzoek uitgevoerd om de originele kleurstelling te kennen.  De daken zijn hersteld met natuurleien, de koperen vaas als bekroning van het dak werd zachtjes gekuist zodat de patire behouden bleef.  Het geschilderde buitenschrijnwerk is hersteld naar de originele detaillering.  Enkel de recent vernieuwde inkomdeur werd vernieuwd in analogie met het historisch schrijnwerk.  De verpulverde paramentsteen werd deels vervangen, deels hersteld met restauratiemortel (kleur baksteen) na lichte reiniging van de gevels.  Het voegwerk is plaatselijk hersteld.  De imitatie natuursteen hoekblokken en omlijstingen rond de ramen zijn plaatselijk hersteld met kalkpleister.  Alle vroeger geschilderde delen van de gevels werden herschilderd in kalkverf naar de originele kleuren.

De woning ernaast is vernieuwd en de aansluiting met ‘de heester’ is zo laag mogelijk gehouden zodat de omlijsting van de oculus weer zichtbaar werd en hersteld en zodat de vertikaliteit van de toren meer tot zijn recht komt.