Tafelrond

2018
Leuven

Het neogotische Tafelrond werd heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog in opdracht van de Nationale Bank van België. Het betrof een reconstructie naar het 15e-eeuwse ontwerp door architect Matheus de Layens. In 2004 werd het gebouw geklasseerd als erfgoed. Dit nobel neogotisch gebouw op een unieke locatie, de oostzijde van de Grote Markt, werd in 2005 openbaar verkocht. Het Tafelrond maakt van oudsher deel uit van het rijke erfgoed van Leuven en kent een bewogen historiek. De voormalige functies waren steeds dynamisch en toegankelijk. Maar ten tijde van de Nationale bank echter werd het gebouw opgevat als kluis, ontoegankelijk en statisch. De nieuwe eigenaar besloot het Tafelrond een nieuw leven in te blazen, met een statig hotel en restaurant. Het project omvatte de restauratie en verbouwing van de geklasseerde vleugels en de bouw van een eigenzinnige uitbreiding ter vervanging van de recentste aanbouwen. De uitdaging bestond eruit heden en toekomst te verzoenen. De nieuwe architectuur gaat een subtiele dia­loog aan met de bestaande gebouwen en de omgeving zonder deze te kopiëren. Het nieuwe volume is opgetrokken als een zigguratstructuur met ter­rassen die de binnentuin omsluit. Mede door de toepassing van natuursteen vormt het een goede balans met het monumentale bestaand gebouw dat rijk is aan ornamenten. Het gevoel van ruimtelijkheid in het nieuwe gebouw is volledig anders dan deze in het monument en zo ontstaat een voortdurende wisselwerking tussen oud en nieuw. De nieuwe en unieke architectuur met boeiende doorzichten en veel licht vult het monument aan zonder te domineren. De naam “The Fourth”, verwijst naar de nieuwe gedaante van Het Tafelrond. Een project om integraal te beleven. 

Fotografie Tim Van de Velde